Holi-Frysk online leeromgeving
In samenwerking met de Afûk is een deel van onze activiteiten gedigitaliseerd in de online leeromgeving eduFrysk. In de Holi-Frysk online leeromgeving vind je verschillende digitale activiteiten over bijv. taalfamilies, dialecten, zinsbouw en linguistic landscape. Leerlingen kunnen er zelfstandig, in tweetallen of in groepjes mee aan het werk. Alle activiteiten kunnen in het Fries, Nederlands of Engels gedaan worden.
Scholen die voor het vak Fries al met Searje 36 werken, kunnen de Holi-Frysk activiteiten vinden via de Mediatheek. Wil je met jouw school ook de digitale Holi-Frysk activiteiten proberen en heb je nog geen toegang? Meld je dan hier aan door ons je schoolnaam, naam contactpersoon en e-mailadres te sturen. Met de eigen code kun je de voortgang van je leerlingen volgen. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meteen even een kijkje nemen? Dan kun je ook als gast inloggen.
De Holi-Frysk-toolbox is een open online toolbox met daarin de in het Holi-Frysk project ontwikkelde lesactiviteiten. Door in onderstaand menu op één van de activiteiten te klikken, is een pdf-bestand van de lesactiviteit met bijbehorende werkbladen te downloaden. In sommige pdf-bestanden staan extra links voor bijv. het downloaden van een presentatie. De toolbox is in drie talen beschikbaar: Nederlands, Fries en Engels.
Activiteit
Doelstelling
Groep
Affixes - Creëer woorden
Met deze activiteit leren de leerlingen over affixen. Het bewustzijn van de overeenkomsten tussen affixen in verschillende talen wordt hiermee verhoogd.
1
Onderbouw
De weg vinden
Met deze activiteit leren de leerlingen verschillende begrippen die worden gebruikt om de weg te vinden. Deze worden gelinkt aan de begrippen in de thuistaal.
2
Onderbouw
Friese en Nederlandse dialecten
Met deze activiteit wordt het bewustzijn van Friese en Nederlandse dialecten verhoogd.
Er wordt gediscussieerd over attitudes tegenover de standaardtaal en varianten ervan.
3
Onderbouw
Talen in jouw omgeving
Met deze activiteit worden de leerlingen bewust gemaakt van de taal/talen in de school/omgeving en van hun eigen mening over de rol van taal in het taalkundig landschap.
4
Onderbouw
Luister goed naar mij
In deze opdracht moeten leerlingen elkaar in een doolhof naar de schatkist leiden.
Ze ontwikkelen receptieve vaardigheden in typologisch verwante talen.
5
Onderbouw
Meertalige rekentaal
Met deze activiteit leren de leerlingen de verschillende basisrekenbegrippen en linken zij deze aan hun thuistaal.
6
Onderbouw
Taalfamilie
Met deze activiteit worden de leerlingen bewust gemaakt van de overeenkomsten en verschillen tussen talen en leren zij een stuk taalgeschiedenis.
7
Onderbouw
Taalfilmpjes
Met deze activiteit doen de leerlingen zelf onderzoek naar de oorsprong en betekenis van Nederlandse (of anderstalige) woorden en maken hier een filmpje over.
8
Onder- tot bovenbouw middelbare school
Taalportretten
Met deze activiteit worden leerlingen (en leerkracht) zich bewust van de talen in de klas en van de talen die in de omgeving van de leerlingen een rol spelen.
9
Basisschool, onderbouw middelbare school
Zinsbouw
Met deze activiteit leren de leerlingen de woordvolgorde van verschillende talen en vergelijken zij deze met elkaar.
10
Onderbouw
Meertalige zintuigen
Met deze activiteit leren de leerlingen zintuigen en hun functies in meerdere talen te benoemen en leren zij over de rol van taal in zaakvakken.
11
Onderbouw middelbare school
De Friese geschiedenis: Grutte Pier
Met deze activiteit leren de leerlingen wie Grutte Pier was in de Friese geschiedenis, ontwikkelen ze hun Friese taalvaardigheden en maken ze een figuurgedicht.
12
Onderbouw middelbare school
Meertalige figuren
Met deze activiteit maken de leerlingen kennis met wiskundige begrippen in verschillende talen, en worden ze zich bewust van de rol van taal in een zaakvak.
13
Onderbouw middelbare school
Meertalige spelletjes
Met deze activiteit maken leerlingen door middel van spelletjes kennis met meertaligheid, vergelijken ze talen en leren ze nieuwe woorden.
14
Onderbouw middelbare school
Het land
van Oct
Met deze activiteit leren de leerlingen tellen in het octale stelsel en worden zij zich bewust van andere culturen.
15
Onderbouw
Het Oera
Linda boek
Met deze activiteit leren de leerlingen over het Oera Linda boek en over de betrouwbaarheid van bronnen.
16
Onderbouw
Het West-Germaans
Met deze activiteit vergelijken de leerlingen de Friese taal met andere West-Germaanse talen (Nederlands, Engels, Duits)
17
Onderbouw
Omgaan met digitaal geld
Met deze activteit leren de leerlingen meertalig te debatteren (over het thema digitaal geld).
18
Onderbouw
BTW & Wisselkoersen
Met deze activiteit leren de leerlingen met (raad)spellen op drietalige wijze over BTW, valuta & wisselkoersen
19
Onderbouw
Corona in verschillende landen
Met deze activiteit onderzoeken de leerlingen zelf wat de impact van de coronacrisis is in verschillende landen.
20
Onderbouw
De wereld
over
Met deze activiteit worden leerlingen gestimuleerd om na te denken over het Fries en over taalsituaties in andere landen, door het maken van een TikTok video over een taal uit een meertalig land
21
Onderbouw
Frexit
Met deze activiteit koppelen de leerlingen de actualiteit aan de Friese cultuur en denken zij hier kritisch over na.
22
Onderbouw
Lichaam
Met deze activiteit leren de leerlingen Friese benamingen voor lichaamsdelen door het maken van een tekening of schilderij.
23
Onderbouw
Taalgebruik
in WO II
Met deze activiteit bekijken de leerlingen de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van verschillende landen en talen
24
Onderbouw
Talen op
televisie
Met deze activiteit maken de leerlingen op speelse wijze kennis met (vreemde) talen, minderheids- en meerderheidstalen.
25
Onderbouw middelbare school
Uitwisselings-vlog
Met deze activiteit worden de leerlingen zich bewust van hun eigen (taalkundige) omgeving en kunnen zij deze uitwisselen met andere (buitenlandse) scholen.
26
Onderbouw
Weerbericht
Met deze activiteit maken de leerlingen zelf een Friestalig weerbericht, waarbij ze op creatieve wijze met natuurkunde in het Fries bezig zijn.
27
Onderbouw
Natuur in de Alde Feanen
Met deze lesactiviteit maken de leerlingen door middel van een raadspel kennis met ecosysteem in hun eigen provincie. Hiermee leren zij biologische begrippen en breiden zij hun Friese woordenschat uit.
28
Onderbouw VO