Over Holi-Frysk
Regionale en minderheidstalen, zoals het Fries, komen steeds meer in contact met migrantentalen, omdat meer migranten naar officieel twee- of meertalige Europese regio’s trekken. Scholen in deze regio’s hebben vaak al moeite om aan de eisen voor nationale en vreemde talen in het curriculum te voldoen en worden nu ook geconfronteerd met de behoefte aan een andere aanpak van talen. Echter, hoe zij dit in de praktijk kunnen aanpakken is vaak onbekend bij de scholen en docenten. Terwijl sommige onderzoeken naar de holistische aanpak (ook wel meertalige aanpakken genoemd) al uitgevoerd zijn voor het primair onderwijs, is het tot nu onder-onderzocht binnen het voortgezet onderwijs.
Het project richt haar op deze kwestie in de context van voortgezet onderwijs in de tweetalige provincie Friesland en heeft tot doel om:
Het project heeft een bottom-up opzet:
Holi-Frysk 2.0
Holi-Frysk 1.0
Holi-Frysk 2.0 is de opvolger van Holi-Frysk 1.0. Uit Holi-Frysk 1.0 bleek dat het gebruik maken van meertaligheid in de klas een grote meerwaarde had voor de leerlingen en hun ontwikkeling. De wens om dit project verder uit te breiden met meer en verbeterde activiteiten, een bredere uitrol onder meer scholen en een gestructureerd onderzoek naar de effecten van deze activiteiten op attitudes, taaldidactiek en taalvaardigheid, leidde tot Holi-Frysk 2.0.
Binnen Holi-Frysk 1.0 is het volgende ontwikkeld:
Ondanks de vele positieve punten die Holi-Frysk 1.0 opgeleverd heeft, zijn er ook enkele verbeterpunten te benoemen waar in Holi-Frysk op gefocust wordt:
01/01/2019 - 31/12/2020
Provinsje Fryslân
NHL Stenden Hogeschool, lectoraat Meertaligheid & Geletterdheid
In het schooljaar 2017-2018 is Holi-Frysk 1.0 uitgevoerd, een pilotstudie die de voorloper was van het huidige project. Dit project is uitgevoerd vanuit het Mercator Europees Kenniscentrum voor Meertaligheid en Taalleren (onderdeel van de Fryske Akademy). Binnen dit project is er op 3 scholen onderzoek gedaan naar een holistische aanpak voor meertaligheid in het VO. Er deden 3 typen scholen mee:
In samenwerking met deze scholen zijn er activiteiten voor meertalig lesgeven ontwikkeld en geïmplementeerd. Vervolgens zijn deze activiteiten geëvalueerd, verbeterd en voltooid om deel uit te maken van een online toolbox die door alle scholen kan worden gebruikt.
De ontwikkelde activiteiten waren veelbelovend voor het verbeteren van de positie van het Fries in het voorgezet onderwijs. Hierbij ging het om activiteiten en materiaal om:
In Holi-Frysk 1.0 is het volgende ontwikkeld:
De activiteiten zijn hier te vinden.
01/09/2017 - 31/08/2018
Financiering
Provinsje Fryslân
Coördinerende partner
Mercator Europees Kenniscentrum voor Meertaligheid en Taalleren (onderdeel van de Fryske Akademy)
Mercator personeel
Cor van der Meer (projectmanager), Joana Duarte (projectleider), Mirjam Günther-van der Meij (onderzoeker), Laura Nap (stagiair) en Annika Klein (stagiair)
In samenwerking met
NHL Stenden Hogeschool (Leeuwarden)